musica-mus.tothom-blog

Música per a tothom! Des dels més petits fins als més grans.

Què té la música per considerar-la com una necessitat per al ser humà?

És innegable que la música és un llenguatge universal que ja des del naixement es manifesta mitjançant el so. És el mitjà d’expressió més ampli del més íntim de l’ésser humà, tan bàsic i necessari per al seu desenvolupament i la seva existència, com ho és el llenguatge verbal i corporal.

La música té la gran capacitat de generar canvis en el nostre cervell, activant regions que intervenen en processos motors, emocionals i cognitius. Disminueix les activitats de regions relacionades amb emocions negatives o desagradables. Tot això segurament ha hagut d’influir de manera essencial en el desenvolupament de la naturalesa social del ser humà i, lògicament, ha de tenir importants repercussions en el món educatiu.

En néixer els nadons ja tenen una predisposició extraordinària per detectar patrons auditius, fins i tot als 3 mesos. La cultura local, els pares i els docents, mitjançant l’aprenentatge, tenen la possibilitat d’anar moldurant-los de forma natural. Els bebès aprendran a parlar havent escoltat abans els sons musicals propis del seu llenguatge.

Per tot això, a l’Escola de Música Pons Roselló, estem oberts a les necessitats musicals dels nostres alumnes de qualsevol edat, des dels més petits fins als més grans. Oferim ensenyaments musicals personalitzats amb la màxima qualitat metodològica per a fer viure i sentir la música, tret diferencial i d’identitat de la nostra escola.

Quan es pot començar a ensenyar música?

La música ja es pot començar a donar a conèixer de manera conscient des de l’embaràs, ja que s’ha demostrat que aporta molts beneficis per als futurs nadons. Una vegada nascuts, es pot endinsar els bebès en el món de la música des de ben petits. El fet d’assistir a un programa d’estimulació musical a l’Escola de Música Pons Roselló, com és “Música per a bebès” de 0 a 3 anys, tot compartint la música, pares i fills, estimula la seva sociabilitat i actitud i ajuda a que quan arribin a l’etapa infantil de 3 a 5 anys s’integrin en el món musical amb un clar avantatge. La música no els hi serà desconeguda i tindran més seguretat emocional i confiança en ells mateixos.

Amb un programa adequat de sensibilització musical de 3 a 5 anys (P3, P4 i P5), a l’escola treballem les capacitats auditives, vocals, rítmiques, motrius i cognitives. Ajudem al desenvolupament integral dels nens més petits mitjançant la música, afavorim millors resultats en el procés d’aprenentatge en el món educatiu i facilitem la seva experiència sensorial i motriu.

 

Quan es pot començar a ensenyar a tocar un instrument?

L’etapa infantil és el moment ideal per fer la roda d’instruments. A l’escola iniciem i posem en contacte al nen amb diferents instruments de manera lúdica i atractiva, per tal de que descobreixi per sí mateix quin és l’instrument que més li agrada i mostri més aptituds amb ell. És molt important escollir bé l’instrument des del principi. Ensenyem a estudiar directament sobre l’instrument, tot potenciant el desenvolupament sensorial i motriu, així com l’ensenyament dels principis per a una tècnica natural. Les classes son molt vivencials i personals, i els nens descobreixen la música fent música, cantant, fent ritmes, llegint una partitura, donant vida a les obres musicals mitjançant la rítmica.

A mesura que avança l’aprenentatge, també s’aprèn el llenguatge musical. Cada instrument té la seva particular tècnica d’aprenentatge. A l’escola, ho fem especialment amb el piano, la guitarra, el violí i la flauta travessera, entre d’altres instruments.

Els joves i adults, sense nocions de llenguatge musical, també poden aprendre a tocar un instrument?

No hi ha límits d’edat per aprendre música ni per tocar un instrument. Quan hi ha voluntat, amb esforç i constància, a l’escola fem viure i sentir la música a qualsevol edat.

Quins són els beneficis d’estudiar música i tocar un instrument?

Des de ben petits, fomenta la descoberta dels sons, els ritmes i els silencis, i també la convivència entre éssers humans, tot compartint el plaer de fer música conjuntament en un entorn ric en espontaneïtat i creativitat.

La música com a intel·ligència musical estimula altres intel·ligències, com la matemàtica, lingüística, corporal, interpersonal, intrapersonal… Millora la concentració, la memòria i l’atenció. Potencia l’aprenentatge d’altres idiomes.

La música s’entén com un estimulant dels processos cognitius, afectius i senso-motrius que es produeixen en l’esser humà. A l’Escola de Música Pons Roselló, fem viure i sentir la música, des dels més petits fins als més grans!

Maylos Pons Roselló
Directora de l’Escola de Música Pons Roselló
Doctora en Educació Musical
Especialista amb els més petits

Tags: No tags

Comments are closed.